T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MANİSA / KULA - Hacı Ömer Özboyacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

TYT-AYT

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAVLARI

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI- YKS

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), Temel Yeterlilik Sınavı (TYT), Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumdan oluşan sınavların toplamına verilen addır. Türkiye'de bir üniversiteye kayıt olmak istiyorsanız bu sınavlara girmek zorundasınız.

TEMEL YETERLİLİK TESTİ- TYT

ÖSYM tarafından hazırlanan Temel Yeterlilik Sınavı anlamına gelen bu sınavda daha çok okuduğunu anlama soruları bulunmaktadır. Bu sınava 2 yıllık üniversite bölümlerini tercih etmek isteyenler girebilir. Ayrıca AYT sınavınıza % 40 etkisi olacaktır. Yani AYT sınavıyla yerleşebileceğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşmek isterseniz de bu sınava girmek zorundasınız. AYT sınavından önce yapılan bir sınavdır.

*TYT sınavı daha çok okuduğunu anlama, yorumlama ve sürenizi etkin kullanma gerektiren bir sınavdır.

*Bu sınavda toplam 120 soru sorulmaktadır. Verilen süre ise 135 dakikadır. TYT sınavının sınav puanınıza etkisi % 40 olarak belirlenmiştir. Soru dağılımı ise şu şekildedir:

  • 40 Temel Matematik
  • 40 Temel Türkçe
  • 7 Fizik
  • 7 Kimya
  • 6 Biyoloji
  • 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • 5 Felsefe Grubu
  • 5 Tarih
  • 5 Coğrafya

*4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Puanınız yaptığınız net üzerinden hesaplanmaktadır. Örneğin sınavda 100 doğru 20 yanlış yaptınız. 20/4=5 netiniz de yaptığınız yanlışlar üzerinden gitmektedir.

*TYT baraj puanı 150'dir. Bu puanı alabilmek için 16-17 arası net yapmanız gerekmektedir. Ayrıca bu puan okul puanının eklenmediği  halidir yani ham puandır.

*TYT puanıyla  lisans bölümlerini yani 4 yıllık bölümleri tercih edemezsiniz. Bu puanınızla meslek yüksek okullarındaki bölümleri yani 2 yıllık bölümleri tercih edebilirsiniz.

*TYT sınavında temel dersler diye adlandırılan Türkçe ve Matematik dersleri için en az 0,5 net yapmak zorundasınız. Yoksa puanınız hesaplanmayacaktır.

*TYT puanınız 200' den yüksekse isterseniz 2 yıl geçerli olmaktadır. Bunun için sınava girdiğiniz ikinci senede başvuru yaparken gerekli işlemleri yapmanız gerekmektedir.

ALAN YETERLİLİK TESTİ- AYT

Alan Yeterlilik Sınavı anlamına gelen bu sınavda ise tamamen bilginizi ölçecek sorular bulunmaktadır.Bu sınavda ise toplam 160 soru bulunmaktadır. Verilen süre ise 180 dakikadır. Dört testten oluşan bu sınavın ise soru dağılımı şu şekildedir:

1.Test/Edebiyat – Sosyal Bilgiler: Türk Dili ve Edebiyatı dersinden 24, Tarih 1 dersinden  10, Coğrafya 1 dersinden 6 soru olmak üzere toplam 40 soru bulunmaktadır.

2. Test/Sosyal Bilgiler 2: Tarih 2 dersinden 11, Coğrafya dersinden 11, Felsefe Grubu(Mantık, Psikoloji, Sosyoloji) dersinden 12 ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden 6 soru olmak üzere toplam 40 soru bulunmaktadır.

3. Test/Matematik: Matematik ve Geometri olmak üzere ayrılan bu testte matematik dersinden 25 soru, geometriden ise 15 soru bulunmaktadır. Toplamda 40 soru vardır.

4. Test/Fen Bilimleri: Fizik 14, Biyoloji 13 ve Kimya 13 olmak üzere toplam 40 soru bulunmaktadır.

*AYT puanınızla 4 yıllık lisans programlarını tercih edebilirsiniz. Bunun ilgili puan türünden en az 180 ham puan almanız gerekmektedir.

*AYT sınavınızda yaptığınız netler TYT puanınızı etkilememektedir.

 

YKS' ye BAŞVURU NASIL YAPILIR?

         Sınav başvuru tarihleri süresince Ösym Aday İşlemleri Sistemi üzerinden e-devlet şifrenizle giriş yaparak başvurunuzu kendiniz yapabilirsiniz. Başvurunuzu yaptıktan sonra belirlenen ücreti bankaya yatırmanız durumunda başvurunuz tamamlanmış olacaktır. Başvurunuzla ilgili Okul Rehberlik Servisinden yardım alabilirsiniz.

SINAVA GİDERKEN YANINIZA ALMANIZ GEREKEN BELGELER

         Sınava giderken yanınıza almanız gereken belgeler SINAV GİRİŞ BELGESİ ve KİMLİK KARTINIZDIR. Ösym Aday İşlemleri Sistemi üzerinden sınav giriş belgenizin çıktısını alarak, bir de kimlik kartınızla birlikte sınava gireceksiniz. Sınav Giriş Belgenizde sınava gireceğiniz yer, sınav saati, salon bilgileri bulunmaktadır.

 

 

Sınavlarla ilgili bilgi almak isterseniz Okul Rehberlik Servisine başvurabilirsiniz.

 

4 yıllık üniversite bölümlerinin puanlarını görmek için aşağıdaki linki tıklayın.

https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2020/YKS/tablo4_26082020.pdf

2 yıllık üniversite bölümlerinin puanlarını görmek için aşağıdaki linki tıklayın.

https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2020/YKS/tablo3_26082020.pdf

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.01.2014 - Güncelleme: 10.03.2021 14:20 - Görüntülenme: 765
  Beğen | 0  kişi beğendi