T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MANİSA / KULA - Hacı Ömer Özboyacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

M.T.O.K.

M.T.O.K.(MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARI KONTENJANI)

M.T.O.K. NEDİR

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının kısaltılmasıdır. Üniversite kılavuzunda bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme öncelikle ilgili Mesleki ve Teknik Liselerden mezun olan öğrencilerin yerleşebileceği anlamına gelir.

 

M.T.O.K. uygulamasından önce AYT puan türüyle öğrenci alan özellikle mühendislik gibi bölümlerde Mesleki ve Teknik Lise öğrencilerinin girmesi bir hayli zordu. Mesleki ve Teknik liselerde okuyan öğrencilerin 9. sınıftan itibaren daha çok meslek dersi alması bunun yanında AYT sınavının içeriğini oluşturan ders ve konuların büyük çoğunluğunu görmemesi, bu öğrencileri yarışta geride bırakıyordu. M.T.O.K. uygulamasıyla getirilen yenilik; bu okullara öncelikle ilgili Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarından mezun öğrencilerin yerleşebilmesidir. Bu sayede Teknoloji Fakülteleri kurularak başta mühendislik bölümleri olmak üzere Mesleki ve Teknik Lise mezunu öğrencilere daha birçok bölümün önü açılmıştır.

M.T.O.K. kontenjanı ile bu fakültelere yerleşen öğrenciler eksik oldukları matematik ve fen dersleri için bir yıl intibak eğitimi alacaklardır.  Bu fakültelerde eğitim daha çok uygulamaya dayalı olacaktır. 8 dönemlik eğitimlerinin son döneminde bu öğrenciler iş yeri eğitimi alacaklardır.

 

M.T.O.K AVANTAJLARI

Meslek liselerine tanınan M.T.O.K. sisteminin en büyük avantajı kuşkusuz daha düşük puanlarla fakültelere yerleşebilmeleridir. Fakat bunun için lisede okuduğunuz bölüm ile üniversitede okuyacağınız bölümün birbiri ile bağıntılı olması gerekiyor. 

M.T.O.K. kontenjanlarına Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının ilgili alan/dallarından mezun olan adaylar öncelikli olarak yerleştirilir. Bu kontenjanların boş kalması durumunda diğer ortaöğretim kurumlarının diğer alan/dallarından mezun olan adaylar da tercih ettikleri takdirde bu kontenjanlara yerleştirilir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.03.2021 - Güncelleme: 10.03.2021 14:13 - Görüntülenme: 276
  Beğen | 1  kişi beğendi